Voeg de Mystery Bag toe aan je winkelwagen en ontvang 1 kg garen GRATIS als je voor meer dan € 49 winkelt. Gebruik bij het afrekenen de code: MYSTERYBAG

Bezig met laden...
Sommarkoftan - een scandinavische traditie

Sommarkoftan - een scandinavische traditie

Posted: 17 May, 2023
Writer: Madelene Linderstam
Categorie:

Brei je in de zomer? Natuurlijk! In Scandinavië, en speciaal in Zweden is het een traditie om een en Knit-along (KAL) te hebben in het midden van de zomer. Het is perfect om samen te breien met andere die vrij zijn, zo dachten wij. En dit werd al snel ontzettend populair! Tienduizende mensen in het noorden breien samen met  Järbo iedere zomer. Dit was ieder jaar een vest op een uitzondering na. Toen was het een vest die heel goed paste in die zomer die toen een hittegolf was in Zweden. 

Wij hebben meerdere knit-alongs en crochet-alongs ieder jaar. Sommige komen net als het zomervest terug, bijv. kerstwanten dit is net zo een traditie als het zomervest. De kerstwanten zijn rond Lucia, en als perfect kerstcadeau precies klaar voor kerst. 

Jaarlijkse Sommarkoftan

"Sommarkoftan" is zweeds en betekent zomervest in het Nederlands. De Sommarkoftan 2023 is super snel hier. Op 30 mei komt er informatie over wat er nodig is om hem te breien. Op 13 juni komt deel 1 uit gelijktijdig met het patroon. Zet een alarm in je telefoon zodat je klaar bent om het garen te bestellen bij ons 30 mei! Wij komen met een super aanbieding op het garen wat gebruikt wordt voor het vest. 

Zo werkt een KAL: alles op een rij 

Järbos knit-alongs hebben vaak dezelfde opzet, en bij de Sommarkoftan is dit niet anders. Eerst krijg je te horen welke garen erbij hoort, en wat je nodig hebt om in te kopen of vanuit huis. Het gaat prima om restgaren te gebruiken, als je iets hebt wat je past.

De information komt in een blogpost te staan die materiaalinleg heet. Daar kun je ook zien welke maten het patroon heeft, welke naalden, de stekenverhouding en of er nog extra dingen nodig zijn. Heel simpel alles wat je moet weten. Tegelijkertijd met de materiaalinleg komt het patroon van het vest in zijn geheel uit ( het is niet een Mystery-knitalong). Daar kun je kijken wat je gaat breien, en een proeflapje breien en de kleuren samen zien. 

Ongeveer een week later komt Deel 1 uit op onze website. Daar krijg je hulp om te beginnen van Maja Karlsson die tevens het vest heeft ontworpen, en hoofd ontwerper is voor Järbo en Svarta Fåret. Maja heeft gewoonlijk video's , foto's en handige tips en advies voor degene die gaan breien.

In totaal zijn er drie blogposts met hulp - deel 1, 2 en 3. We eindigen met een grote wedstijd met mooie prijzen voor iedereen die meegedaan heeft met het breien.

Het is natuurlijk gratis om mee te doen. Het patroon kun je gratis downloaden als PDF, en als je een geprint patroon wilt bestellen vind je deze in de webshop. We hebben uiteraard ook het garen en de naalden die je nodig hebt. 

Abonneer je op onze nieuwsbier zodat je geen enkele blogpost mist of informatie over de Sommarkoftan en onze andere KAL' s en CAL 's!

Volg ons op Instagram en gebruik  hashtag #sommarkoftan2023 wanneer je een foto plaatst -  wij denken dat het ZO leuk is om te zien! 

Kan iedereen mee doen?

Ja! Zelfs als je nooit eerder een vest hebt gebreid kun je mee doen. Majas hulpposts op de blog nemen je mee door het project. Je kan zelfs vragen stellen over breien op Eddna's Instagram en Facebook-pagina. Het meedoen aan  KAL is ook super goede manier om nieuwe technieken te leren en krijg extra veel instructies en hulp van een expert. 

Maja Karlsson

Maja Karlsson is niet alleen hoofd ontwerper van onze merken Järbo en Svarta Fåret, ze is ook KAL-houder, sociala media-profiel en breiboeken schrijfter.

Als breister is Maja bekend om haar ontwerpen, die gaan van simpele raggsokken en creaties tot geavanceerde vesten en truien met complexe patronen. Ze is bekent om haar  nauwgezette werk en haar vermogen om mooie details en kleurencombinaties te creëren. Vaak experimenteert ze met traditionele Scandinavische patronen met moderne technieken, dat gewoonlijk ontzettend gewaardeerd wordt. 

Maja heeft ook meerdere boeken uitgegeven, daar deelt ze haar eigen kennis en inspiratie. Je vind haar als @majasmanufaktur op Instagram, en natuurlijk zie je haar werk bij ons in de vorm van eigen patronen en als creatieve leider van ons collecties van  Järbo och Svarta Fåret.

maja_sommarkoftan_23_kopiera

Eerdere jaarlijkse sommarkoftor

Blogposts en patronen blijven altijd beschikbaar na een knit-along, en deze zijn gratis te downloaden. Hier vind je de patronen van eerdere zomervesten, maar helaas zijn ze alleen beschikbaar in het Zweeds nu. Vertel ons graag op onze Instagram als je wilt dat we ze vertalen!  Je vind ze ook  op Ravelry.

sommarkoftor

Betalingsmogelijkheden

© 2023 Eddna