Voeg de Mystery Bag toe aan je winkelwagen en ontvang 1 kg garen GRATIS als je voor meer dan € 49 winkelt. Gebruik bij het afrekenen de code: MYSTERYBAG

Bezig met laden...
Sommarkoftan 2023 DEEL: 3

Sommarkoftan 2023 DEEL: 3

Posted: 22 June, 2023
Writer: Maja Karlsson
Categorie:
del-3-bild1

DEEL 3: kopenrand, halslijn, knip en montering. 

Nu hebben we drie zomerseweken samen gebreid en we zijn zo blij dat jullie mee doen. In deel 3 gaan w eons richten op de laatste kleine belangrijke zaken die nodig zijn om het best af te maken.

del-3-bild2

KNOOPRANDEN 

Voordat het vest open geknipt kan worden breien we de knoopranden. Dit maakt het knippen zelf gemakkelijker, omdat de knopenrande de steken sluit in zijwaarts, bovendien komen de centrale middensteken extra duidelijk naar voren door de randen.

Video: Zo pak je steken op vanaf de randen.  

Om ervoor te zorgen dat de knoopranden niet te straks of te los worden volstaat het om 3 steken op te pakken over 4 toeren. Je slaat dus ongeveer elke 4e toer over wanneer je de steken oppakt. In het begin van de toer of het einde van de toer ( wanneer je de steken oppakt in het elastische manchet) kun je ook 1 steek elke toer oppakken zodat het niet te strak wordt.

 

De steken gelijkmatig verdelen 

Het patroon geeft het aantal op te pakken steken op die gelijkmatig over de knopenrand verdeeld worden. Als je het advies hierboven volgt, als het gaat om het opnemen van 3 steken elke 4 toeren, dan zullen de steken goed verdeeld zijn. Maar het kan ook goed zijn om zelf nog extra op de verdeling te letten door de randen in vier gelijke delen te verdelen. Dit kun je doen door een markeringsnaald te plaatsen: eerst in het midden, erna een in het midden van elke helft. Hierdoor kun je afstemmen of je een vierde deel van de steken hebt opgepakt, wanneer je de markering passeert. Brei erna de knopenranden volgens de instructie in het patroon. Vergeet niet de knoopgatstoeren aan de rechter knooprand. Opgelet! Omdat de knopenrand gemaakt wordt met rechtsteken (en de structuur blijft wat breder dan tricotsteek of boordsteek) minder je zelfs op de afkanttoer.Op deze manier blijft de rand stabiel.

 

HALSLIJN 

Zet op en brei de halslijn volgens de instructie van het patroon.

dell-3-bild3

OPEN KNIPPEN VAN HET VEST 

Als de knopenranden en de halslijn klaar zijn, is het tijd om het vest open te knippen. Eerst ga je het knippen voorbereiden door de zoom te versterken met een versterkingsnaad door deze aan iedere kant van de middensteken te naaien.

 

Een verstevigingszoom naaien 

Ik naai mijn verstevigingszoom altijd met de hand met normaal naaidraad en een naald. Zo heb ik een goede controle over het gebreide, wat ervoor zorgt dat ik ervoor kan zorgen dat de structuur op enige wijze kan worden uitgetrokken of gerimpeld. Door met de hand te naaien krijg ik een flexibele en goed geplaatste zoom, op een eenvoudige en snelle manier. Met de hand naaien vind ik ook ontzettend om te doen!

Een verstevigingszoom maak je aan ELKE ZIJDE van de MIDDENSTEKEN (= 2 verstevigingszomen totaal). (De middensteken – Kant af in het midden van de kniprand, dwv degene die je erna gaat knippen.) 

Zo naai je de zomen met de STIKSTEEK : Video. 

 

Het vest open knippen 

Als je verstevigingszoom op zijn plaats zit is het tijd om het vest open te knippen. Dit doe je als volgt:

 

1. Plaats je vest op een platte ondergrond waarbij je genoeg ruimte hebt om het te draaien.

2. Gebruik bij het knippen een scherpe nette handwerkschaar.

3. Werk langzaam en methodisch bij het knippen, zodat je de controle houdt over wat je doet.

4. Laat je linkerhand  (of de rechterhand als je linkshandig bent) het garen meevolgen en als steun fungeren wanneer je knipt, zodat je er altijd voor zorgt dat de stukken gescheiden van het achterpand. Zodat je niet het risico loopt daarin te knippen.

5. Knip het vest open door de lijnen in het midden van de middensteken te volgen.

 

Tip: Als je het voor- en achterpand helemaal wilt scheiden van elkaar tijdens het knippen, kun je het vest rijgen op een strijkplank. (Zet het onderste gedeelte eerst op de strijkplank, zodat de manchet ongeveer in het midden van de strijkplank komt en de halslijn aan het uiteinde waar de strijkplank smaller wordt.)

Dan heb je naturlijk ook een vlak oppervlak om mee te werken.

Video: Hier kun je zien hoe je het vest open knipt!  

del-3-bild4

MONTAGE 

Als laatste naai je de knopen op dezelfde hoogte als de knoopsgaten en zet je alle draden vast. De gaten onder de armen kun je ook dichtmaken met behulp van garen, een stopnaald en de matrassteek.

maskstygn_grafting

De geknipte randen die naar binnen zijn gerold kunnen tegen het achterpand worden genaaid met behulp van garen, een stopnaald en kleine discrete rechte steek. Of u kunt de draad van de steken bedekken door er een mooi lint overheen te naaien.

Als je je vest gaat omzoomen met lint , is het belangrijk dat beide randen even lang blijven, d.w.v. dat geen van de randen meer wordt uitgerekt dan de andere wanneer je het lint vastnaait. Daarom moet het band eerst in twee gelijke stukken worden geknipt. Meet de lengte van de knipranden wanneer deze goed zijn uitgerekt. Voeg vervolgens aan elk uiteinde 2 cm naadtoeslag toe  ( 4 cm in totaal).

Speld de beiden linten vast aan de binnenkant van het vest zodat de kniprand bedekt wordt en vouw ze dubbel aan de uiteinden. Naai vervolgens de linten vast met naald en draad, met kleine discrete rechte steken rondom.

 

NABEHANDELING  

Blok/span je vest. Hartelijk dank dat je met ons de Sommarkoftan 2023 hebt gebreid!  
/Groeten van Maja en de  Järbo-medewerkers

 

del-3-bild5

Betalingsmogelijkheden

© 2023 Eddna