Bezig met laden...
Sommarkoftan 2023 DEEL: 1

Sommarkoftan 2023 DEEL: 1

Posted: 08 June, 2023
Writer: Maja Karlsson
Categorie:
sommarkoftan-bild1

SOMMARKOFTAN – DEEL 1

Hoi en hartelijk welkom!

Vandaag geven we het startschot voor de Sommarkoftan 2023. Download het patroon hier.

We beginnen met het patroongebreide lijf en de mouwen – omdat we het vest van beneden naar boven breien.

Voordat je begint aan het vest maken we eerst een proeflap, zodat je kunt zien of de stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding in het patroon. Je gaat je ook eerst meten en een maat kiezen. Is dat allemaal gedaan? Super- nu gaan we beginnen!

Hieronder nog een aantal tips hierover:

Tips wanneer je een proeflapje breit:

Zijn het te weinig steken/toeren? Probeer het met een breinaald die 0,5 mm kleiner is.

Zijn het teveel  steken/toeren ?Probeer het dan met een breinaald die 0,5 mm groter is.

Tips wanneer je de maat kiest:

De maat in het patroon is de maat van het vest.  Denk daarbij na over de bewegingsvrijheid die wat je wilt hebben. Als je het vest een beetje losser wilt hebben, reken dan 5-10 cm meer bij de borstwijdte. Als je een nauwsluitende pasvorm wilt, neem de maat die past bij je eigen borstwijdte; het alternatief is een wijdte die een paar cm kleiner is dan je eigen maat.

sommarkoftan-bild2

OPZETTEN

De steken worden opgezet met de klassieke kruisoplegging.


DE BOORD

De boord wordt losjes heen en weer gebreid, zoals aangegeven in het patroon.


RONDBREIEN

Wanneer de boord klaar is wordt het werk gesloten tot een cirkel en wordt er verder gebreid op rondbreinaalden. Het is gebruikelijk om dit te doen bij patroongebreide vesten, omdat je dan een glade structuur krijgt met alle toeren aan de goede kant. Patroonbreien met rechte steken aan de goede kant is makkelijker dan met de averechte steken aan de verkeerde kant! Denk eraan dat het lijf van het jaarlijkse zomervest van dit jaar is versierd met verticale strepen die u krijgt door averechte steken te breien volgens de beschrijving. Dit geeft leven aan een effengebreid oppervlak.  


KNIPSTEKEN

Om ervoor te zorgen dat het vest een vest wordt en geen trui, is het nodig om het in het midden open te knippen - en om dit mogelijk te maken moeten er de zogenoemde knipsteken opgezet worden tussen de beide voorpanden. De knipsteken zijn er zodat we later een middenstuk hebben waar we de knip kunnen plaatsen zonder het normale gedeelte van het vest te beschadigen. Sommarkoftan 2023 heeft 5 knipsteken. (OPGELET! Deze steken zijn niet meegeteld bij  het totale aantal steken, maar moeten er nog bij op worden geteld.)

NIEUWE STEKEN OPZETTEN TIJDENS JE WERK

Wanneer ik nieuwe steken opzet midden in een breiwerk, bijv. Knipsteken, maak ik normaal gebruik van de dubbele lusopzet. Door de lus twee keer te draaien, i.p.v. een keer zoals we normaal doen bij een lusopzet, wordt een rand gevormd die het werk een handvat geeft en het makkelijker te hanteren maakt.

Zo maak je een dubbele lusopzet.

AJOURPATROON

De patroongebreide randen worden omrand door een averechte toer en een gatentoer. De gatentoer bestaat uit een omslag en 2 r sam.

De omslag maak je als volgt: https://youtu.be/81VgACKLGTI

2 r sam maak je als volgt: https://youtu.be/K_quyn5Zd8M

BREIEN MET TWEE KLEUREN

Nu is het tijd om de patroonrand te breien.

Je leest de diagram van rechts naar links volgens de instructies van het patroon.

De draad die het dichtst bij het werk wordt gehouden wordt de patroonkleur (=kl2) genoemd en blijft ’ dominant’ in het patroon ( is het meest zichtbaar). De draad die het verst van het werk wordt gehouden wordt de achtergrondkleur (=kl1) genoemd en wordt gebruikt voor de achtergrond, hij valt niet zo duidelijk op als de dominante draad. Denk eraan dat PKL van onderaf moet lopen en de AKLvan bovenaf! En het is belangrijk dat je consequent bent met de kleurvolgorde voor een goed resultaat.

In dit patroon is Kl2 dominant.  

Tip: Wordt het patroon gebreide gedeelte strakker dan het tricotgedeelte? Probeer dan het patroon te breien met een 0,5 mm grotere naald!

del1-bild3

VERLENGD VEST

De Sommarkoftan is een kort vest. Als je liever een vest van ’ normale lengte’ wilt , verleng dan het effen gekleurde deel van het lijf door 10 cm meer te breien, voorbij de aangegeven lengte in het patroon. Houd er rekening mee dat hiervoor 70-100 gram extra nodig is van Kl1.

KANT AF VOOR DE ARMSGATEN

Als laatste ga je afkanten voor de armsgaten volgens de beschrijving. Hier kan je zien hoe je afkant! https://youtu.be/MjtjiC806iA

del1-bild4

MOUWEN

De mouwen worden rondgebreid vanaf het begin. We beginnen met een vergelijkbare losgebreide boord, gevolgd door een rand in ajour, zoals gebreid op het lijf.

MEERDERINGEN

Wanneer de boord en het ajourpatroon aan de onderkant van de mouw klaar zijn, ga je beginnen met de meerderingen die ervoor zorgen dat de mouwen wijder en wijder worden.

Je meerdert zoals hier aan het begin van de toer, en zoals hier aan het eind. 

Als je het moeilijk vindt om bij te houden wanneer je moet meerderen, dan kan ik je aanraden om de toeren tussen de eerste twee meerderingen te tellen (wat overeenkomt met het aantal cm aangegeven in het patroon).  Vervolgens tel je de toeren tussen de komende meerderingen.

Je kunt ook iedere meerderingen met een markeerder markeren, als je extra zeker wilt zijn dat je het juiste aantal hebt.

 

AFKANTEN

Wanneer de meerderingen klaar zijn, brei je de mouwen zolang zoals staat aangegeven in het patroon. Je kunt natuurlijk de lengte aanpassen aan je eigen maat, of als je de voorkeur geeft aan een kortere of langere mouw.

Als laatste kant je af voor het armsgat, op dezelfde manier als je hebt gedaan bij het lijf.

 

BONUSTIP

Brei twee mouwen tegelijkertijd: Als je wilt kun je de mouwen parallel breien, dit kan of door gebruik te maken van twee verschillende opzetten met sokkennaalden, ofwel met behulp van de Magic-Loop techniek – waarbij beide mouwen op een lange rondbreinaald geplaatst worden. Op deze manier zijn de mouwen tegelijkertijd klaar en heb je beter zicht op of de meerderingen op elke mouw op dezelfde plek uitkomen.

del1-bild5

Laat je werk gerust zien op Facebook en Instagram (@jarbogarn). Vergeet niet om de hashtag #sommarkoftan2023 te gebruiken bij je posts!

© 2024 Eddna