Bezig met laden...
Sommarkoftan 2024: Deel 1

Sommarkoftan 2024: Deel 1

Posted: 12 June, 2024
Writer: Maja Karlsson
Categorie:

Hej en welkom!

Dan is het nu tijd om te beginnen met Sommarkoftan 2024. Download het patroon hier. We beginnen met de pas en het ingebreide patroon - want het vest wordt tenslotte van boven naar beneden gebreid.

Heb je, voor je begint, een proeflapje gebreid, zodat je weet dat de stekenverhouding klopt met wat in het patroon staat? Heb je jezelf gemeten en de goede maat gekozen? Dit allemaal gedaan? Oké, dan gaan we beginnen!

 

OPZETTEN

De steken worden met de klassieke kruisopzetmethode opgezet, een techniek die je wellicht al op de basisschool hebt geleerd.

 

BOORD

De boord wordt heen en terug gebreid, zoals aangegeven in het patroon en we breien de boord met de zogenaamde “verdraaide boordsteek”.

Dat betekent dat de rechte steken verdraaid worden gebreid aan de goede kant en de averechte steken verdraaid worden gebreid aan de verkeerde kant. Rechte steken brei je verdraaid door in de achterste lus te steken en recht te breien. Verdraaide averechte steken worden gebreid door averecht in de achterste lus te steken. Hoe je dat precies doet kun je zien op de onderstaande instructievideo’s.

KETTINGRAND

Als de boord klaar is breien we een opvallende kettingrand als afsluiting van die boord. Dit doen we door elke tweede steek af te steken aan de goede en de verkeerde kant. LET OP! Lees eerst de instructies in het patroon en kijk daarna naar de instructievideo waar Maja het laat zien.

VERKORTE TOER EN WIKKELSTEKEN

Na de boord en de kettingrand breien we verkorte toeren met wikkelsteken om de pas de juiste vorm te geven. Bij het breien van verkorte toeren wordt slechts een deel van de toer gebreid en wordt gekeerd bij het aangegeven punt. De steken worden gewikkeld om geen gaatjes bij het keerpunt te krijgen. Lees eerst de instructies in het patroon en kijk daarna naar de instructievideo waar Maja het laat zien.

RONDBREIEN

Als de boord, de kettingrand en de verkorte toeren zijn gebreid kan het werk tot een cirkel worden gesloten en kunnen we gaan rondbreien. Dat is de makkelijkste manier om vesten met ingebreide patronen te breien, omdat je hier alleen recht hoeft te breien en toch de structuur krijgt zoals bij het breien in tricotsteek. Patroonbreien met rechte steken aan de goede kant is veel makkelijker dan patroonbreien met averechte steken aan de verkeerde kant!

 

KNIPSTEKEN

Omdat het vest een vest moet worden en geen trui, zal het aan de voorkant moeten worden “geopend” door het vest middenvoor door te knippen. Om dat mogelijk te maken moeten we de zogenaamde knipsteken tussen beide voorpanden breien. De knipsteken zijn alleen bedoeld als tussenvoegsel om door te knippen zonder het eigenlijke vest te beschadigen. Sommarkoftan 2024 heeft 5 knipsteken. (LET OP! Deze steken tellen niet mee in het totale stekenaantal in het patroon, dit zijn dus extra steken.)

Bovendien zullen meerderingen NOOIT in deze 5 knipsteken plaatsvinden!

In een eenkleurige toer worden de knipsteken in die kleur gebreid, in een toer met een meerkleuren patroon worden de knipsteken om en om in die twee kleuren gebreid.

 

MEERDEREN EN MEERDERINGSTOER

Hierna begint de eigenlijke pas. Daar zijn telkens meer steken nodig en dus wordt met een gelijke tussenruimte een meerderingstoer gebreid. Meerderen doen we met de onzichtbare techniek “Meerder 1 steek onder = M1o”.

Hier kun je zien hoe het meerderen te werk gaat - video Denk eraan dat ook de tweede steek meetelt (de steek die door de orginele steek gebreid wordt) bij het meerderen. Tel deze dus niet nog een keer mee als steek bij het aantal steken dat tussen de meerderingen ligt.

Techniektip: Denk eraan om voorzichtig te werk te gaan met de onderliggende steek waar de nieuwe steek door gebreis wordt! Trek er niet aan en rek het niet onnodig uit, maar haal het garen voorzichtig door de steek. Dan worden de meerderingen gelijkmatig en onzichtbaar!

LET OP! Wil je hulp bij het gelijkmatig verdelen van de meerderingen over de toer kijk dan eens op deze brei-calculator

 

NIEUWE STEKEN OPZETTEN

Als ik nieuwe steken op moet zetten midden in mijn werk, zoals bijvoorbeeld de knipsteken, gebruik ik de dubbele lussen opzetmethode. In plaats van de normale lusopzet draai ik het garen twee keer rond. Dat geeft een steviger rand aan de onderkant, wat mooier is en makkelijker om mee te breien. Bovendien is het makkelijker om er later steken in op te nemen, bijv. als het gaat om nieuwe steken die aan de onderkant van de mouwinzet worden opgezet.

Zo maak je een dubbele lussenopzet - video

 

PATROONRAND

De patroonrand van het vest doen we met twee-kleurenbreien.

Bild-5

PATROONBREIEN

LET OP! Het diagram wordt altijd van rechts naar links gelezen.

Als je weet dat je met meerkleuren breien strakker breit dan alleen in tricotsteek, adviseren wij je bij dit gedeelte een iets dikkere breinaald te gebruiken (een halve mm of indien nodig meer). Ik ga er uiteraard vanuit dat je, voordat je aan het vest begint, via een proeflapje hebt gecontroleerd of je stekenverhouding in overeenstemming is met die zoals aangegeven in het patroon! Vergeet niet om de draden aan de achterkant gelijkmatig mee te laten lopen tijdens het breien, zodat ze het breiwerk niet strak trekken.

 

OPDELEN VOOR LIJF EN MOUWEN

Het vest krijgt nu zijn echte vorm, dwz een lijf met twee mouwen. De steken van de pas worden opgedeeld in twee kleinere (de mouwen) en een groter gedeelte (het lijf). Tegelijkertijd worden er nieuwe steken aan de zijkanten opgezet voor de onderkant van de mouw. Deze steken vormen straks de zijkanten van het lijf als we verder naar beneden breien. De steken voor de mouwen zetten we op een stekenhouder in de vorm van een draadeindje en we laten deze steken “rusten” tot we aan de mouwen toe zijn.

LET OP! Meet het werk voordat je het gaat opdelen om te kijken of de pas de goede lengte heeft. Door bijvoorbeeld een extra rondbreinaald door de helft van de steken te halen, kun je het vest over je hoofd “aantrekken” en testen. Knijp hierbij de pas onder de armen bij elkaar om te zien of de pasvorm juist is. Indien gewenst kan nu nog de pas in lengte aangepast worden door enkele toeren extra te breien, voordat de steken worden opgedeeld.

Opdelen gaat als volgt: Brei de steken van het linker voorpand, zet de steken voor de linkermouw op een draadeind (niet breien), zet nieuwe steken op voor onderkant mouw met de dubbele lussen opzetmethode, brei de steken van het achterpand, zet de steken van de rechtermouw op een draadeind (niet breien), zet nieuwe steken op met de dubbele lussen opzetmethode, brei de steken van het rechter voorpand en brei de knipsteken.

Controleer nogmaals het totale aantal steken, dwz de steken op de naald (linker- en rechter voorpand, achterpand en de nieuw opgezette steken) zodat het aantal klopt met het patroon. Deel 1 van Sommarkoftan is nu klaar.

Ik wens je veel succes met het breien van het vest! Als je vragen hebt, kun je deze stellen in onze Facebook-groep "Sommarkoftan"!

Bild-6

Psst! Meld je aan in onze Facebook-groep Sommarkoftan 2024 - daar delen we foto’s, tips en inspiratie. Laat je werk zien op Facebook en Instagram (@jarbogarn). Vergeet niet je foto en bericht de hashtag  #sommarkoftan2024 mee te geven.

© 2024 Eddna