t/m 40% korting op het hele assortiment. Meer informatie vindt je hier

Bezig met laden...
Daarom breien we met wol

Daarom breien we met wol

Posted: 01 February, 2024
Writer: Madelene Linderstam
Categorie:

Wij houden van wol! Dat is niet zo raar - we hebben al meer dan honderd jaar wollen garens geproduceerd en verkocht. In ons asortiment hebben alles van dun jakwol met zijde tot de dikke 1-draads Lovikka. Er is gegarandeert iets bij wat je mooi vindt.

Bekijk alle garens met wol

De voordelen van kleding gebreid met wol:

  1. De stof wordt met de tijd mooier 

  2. Wol is echt 100% natuurlijk

  3. Het materiaal ademt en geeft nooit een "opgesloten" gevoel

  4. Kleding van wol heeft zelden een onaangename geur ...

  5. ... en etensluchtjes, zweetlucht e.a. verdwijnt op magische wijze als de kleding buiten wordt gelucht

  6. Het materiaal verandert zelden van vorm, het vest of de trui blijven lange tijd er hetzelfde uitzien

  7. Wol past bij elk jaargetijde, zelfs in de zomer

  8. In de winter is wollen kleding van onschatbare waarde, de natuurlijke eigenschappen van wol houdt op een perfecte manier de warmte vast

  9. Wolgaren is geweldig fijn om mee te breien, de steken zijn gelijkmatig en mooi.

10. Een voorpand van een vest kan opengeknipt worden zonder dat je bang hoeft te zijn dat alles uit elkaar valt. De vezels van wol haken in elkaar.

11. Wolgaren en viltwol kan gebruikt worden om te vilten - maak het goed nat en kneed met de hand, of was in de machine. Dan krimpt het kledingstuk. Perfect voor pantoffels en tassen.

12. Er zijn zoveel soorten wol - alles van rustiek IJslandse wol tot en met de meest zachte jakwol. 

13. Wol is perfect om mee te breien of te haken.

14. Onbegrijpelijk dat Zweedse wol meestal naar de vuilnis gaat. Wol heeft een extreem lage ecologische voetafdruk en het is fascinerend dat van een restproduct zulke fantastische garens te maken valt.

Alle patronen
(Tip! Selecteer op garen vezels: wol)

"Kriebelt de wol?"

Dat is een veel voorkomende vraag die ons vaak wordt gesteld.

Het is moeilijk om daar een algemeen antwoord op te geven, iedereen beleeft wol op de huid anders. Maar in het algemeen kan men zeggen dat merinowol van een hele zachte kwaliteit is. Het merinoschaap is juist voor de wol gefokt en er zijn veel verschillende garens om uit te kiezen.

Trui en legging Slagg zijn gebreid met Järbo 2 tr ull - ons twee-draads wolgaren in 49 kleuren van från Järbo.

Verschillende soorten wollen garens

Lama, alpaca och jak zijn bekend om de zachte, donzige kwaliteit. De lange wolvezels zorgen voor dit ultieme gevoel. Vaak wordt deze wol gemengd met zijde of een andere luxe garen om een nog zachtere en mooier garen te krijgen.

Blowgaren is een verzamelnaam voor garens die op een heel speciale manier worden gemaakt. Er worden namelijk zachte wolvezels in een dun netje van nylon of een natuurlijke vezel, dat Tencel heet, geblazen. Deze garens zijn luchtig en heerlijk zacht.

Mohair, de wol van de angorageit, is ook heel zacht. Het komt echter voor dat deze garens zo luchtig zijn dat de vezels uit de draad piepen en voor gekriebel zorgen op je hoofd als je er een muts van breit.

Scandinavische wol komt van schapen die zich de afgelopen honderden jaren hebben aangepast aan een koud, nat en windering klimaat. Onze garens met Zweedse wol wordt heerlijk zacht na het wassen - vergeet niet je proeflapje en je nieuwe kledingstuk te wassen om te zien het op magische wijze verandert in zachte wol. De IJslandse wol is de meest rustieke de wereld te bieden heeft. De schapen op IJsland kunnen het zware klimaat aan zonder het koud te hebben. Heb je een trui van IJslands garen ben je klaar voor elk weertype. Een jas is niet meer nodig. Sommigen vinden het garen kriebelen, anderen voelen er niets van.

Sk_rmbild_2024-02-01_124245

Dit is wol in de spinnerij van Ístex op IJsland. Hier wordt zwarte en witte wol gemengd tot de meest verschillende nuances grijs. In deze blog kun je alles lezen over onze reis naar Istex.

Test hoe het garen aanvoelt

Strijk met een streng of bol garen langs je wang of de binnenzijde van je onderarm. Zo kun je goed voelen hoe zacht het is. Mocht je een garen willen testen en na ontvangst niet tevreden zijn, mag je het altijd terugsturen

© 2023 Eddna