Tips voor wassen van je stukken

Bezig met laden...

Het wassen van je kledingstukken.

Gebreide en gehaakte stukken hoef je vaak na gebruik alleen te luchten. Een nacht op een hanger in de frisse lucht doet wonderen voor een wollen trui, maar ook stukken gemaakt van katoen en synthetisch materiaal hangen graag buiten.

Was vlekjes weg met een wolwasmiddel op een doekje en probeer zo lang mogelijk een echte was, wat harder is op je stuk uit te stellen. Een kledingstuk blijft langer mooi als het niet gewassen wordt.

Was het stuk altijd volgens de was instructies. En belangrijk is dat als er staat op 40 graden wassen betekend dat wassen op 40 graden. Was je het stuk kouder is er een kans dat het zijn vorm verliest en/of de kleuren gaan doorlopen. Was je het warmer kan je stuk vervilten en krimpen en ook hierdoor kunnen de kleuren doorlopen.

Superwash-behandelde wol kan gewassen worden in de wasmachine op een normaal wasprogramma volgens de instructies. Vaak worden deze langer en uitgerekt van het wassen, dus droog deze altijd plat.


Kleuren die doorlopen

Als je met meerdere kleuren hebt gebreid in patroon of strepen is er altijd een risico dat de kleuren doorlopen. Dit betekent dat de kleuren kunnen doorlopen op de naastliggende lichtere kleuren.


Opspannen

Hier kun je meer lezen over hoe je stukken opspant (blocking in het Engels). Dit kun je doen met gebreide en gehaakte stukken. Eigenlijk is dit hetzelfde als iets plat laten drogen. Blocking of opspannen betekent dat je het iets nat of vochtig maakt, het vocht eruit haalt door voorzichtig te knijpen en het te drogen legt. Met de hulp van blocking wordt het werkstuk en steeken gelijkmatiger en het garen bloeit iets op. Je kunt ook spelden, blockings staven en blockings tegels gebruiken om het stuk op te spannen om het een exacte vorm te geven bijvoorbeeld als je een sjaal gemaakt hebt in een kantpatroon.

Belangrijk: laat het stuk niet te lang in het water liggen als het meerdere kleuren heeft. Ook het laten drogen op een natte ondergrond zoals op een handdoek kan ervoor zorgen dat de kleuren doorlopen.


Maak een proeflapje

Wil je weten hoe een stuk beïnvloed wordt door het wassen in de machine of met de hand. Brei dan een proeflapje en was het. Dan weet je hoe het na een was eruitziet.

© 2024 Eddna